Művészetterápia a gyermek- és serdülőkori érzelemzavarokban

A Terocart Academy Egyesület meghívja Önt a Művészetterápia a gyermek- és serdülőkori érzelemzavarokban program bemutatójára, 2018. január 25-én, 17.30-kor, a Romulus Ladea Képzőművészeti Líceum dísztermébe (Kolozsvár, Dorobanților/Honvéd u. 56 sz.)

A kezdeményezést a Közösségért Alapítvány és a MOL Románia támogatja, a MOL Gyermekgyógyító Programon keresztül. A program futamideje: 2017. december – 2018. augusztus.

„A Terocart Academy, egy innovatív pedagógiai-terápiás eljárás révén olyan társadalmi kompetenciák kifejlesztését célozza, amelyek elősegítik a gyermekek és serdülők, köztük a fogyatékkal élők társadalmi-szakmai integrációját azáltal, hogy az interperszonális kapcsolatokat erősítik, empátiájukat fejleszti. Továbbá, a módszer fejleszti az önismereti és interperszonális stratégiák kidolgozását a problémák és konfliktusok megoldására, az érzelmi blokkok feloldását, az önismereti képességek és a kognitív képességek fejlesztésének (memória, figyelem, beszéd, gondolkodás stb.) optimalizálását, a feszültségek, szorongás feloldását, a felhalmozódott frusztrációk és a negatív érzelmek kiküszöbölését, egyes, már kialakult művészi képességek tökéletesítését (kollázs, festészet, modellezés stb.).  A terápiás foglalkozások románul és/vagy magyarul zajlanak, a program kedvezményezettjeitől függően”, jelentette ki a projekt koordinátora, Dr. Emilia Chirilă.

„A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia által a MOL Gyermekgyógyító Programon keresztül 2017. december és 2018. augusztus között finanszírozott projektünk egyediségét az adja, hogy egy multimédiás installáció használunk a művészetterápiában: egy olyan holisztikus 3D beavatkozásról van szó, amely képes a szülő–gyermek, gyermek–környezet (beleértve az ambientális környezetet is) kapcsolatok vizualizálására, továbbá annak láttatására is, ahogy a szülők által érzékelt valóság, közvetlen környezet, társadalmi környezet (család, társadalom, abmientális) percepciója hat a gyermekekre, valamint a gyermek által fenyegetésnek vélt valóság percepciójának bemutatására”, mondja dr. Diana Drăgan-Chirilă, vizuális művész.

A program megnyitó konferenciájának (január 25.) különleges meghívottja Zmicală Gavril igazgató úr, képzőművész (keramikus), akinek gazdag tapasztalata van a művészettudományi pedagógia és a speciális igényű gyermekek közoktatási integrációja terén. Zmicală Gavril egy filmet mutat be a középiskola művészeti terápiás foglalkozásairól.

Egy későbbi időpontban, a kolozsvári Licurici óvoda pedagógusaival és az oda járó gyermekek szüleivel történő egyeztetést követően egy munkaértekezletre kerül sor, a program keretében elvégzett tesztek során már azonosított gyermekek szükségleteiről.

A rendezvényen részt vesznek a Közösségért Alapítvány képviselői, a programot kezdeményező  mentálhigiénés szakemberek: Emilia Chirilă, vizuális művész, művészetterapeuta, a képző- és dekorációs művészetek doktora (programkoordinátor), Daniela Laura Câmpean, gyermekgyógyász pszichiáter főorvos, gyermekneurológus szakorvos, Diana Drăgan-Chirilă multimédia művész, a vizuális művészetek doktora, egyetemi oktató, Ramona Liana Săplăcan, szociálpedagógus, szülő, a copilarie.org oldal adminisztrátora, a Kolozs Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ szakemberei, nevelők, tanítók, pedagógusok, a Romulus Ladea Képzőművészeti Líceum és a Licurici óvoda pszichológusai, kedvezményezettek és közönség.

A megbeszélések témája a művészetterápia szerepe a gyermek érzelmzavaraiban és az önkép megerősítésében, amely minden típusú oktatási/művészeti terápia célja. Az óvodások szülei oktatási tájékoztató füzetet kapnak.

Comments

comments

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

twelve − nine =