GYERMEKKORI ÉS SERDÜLŐKORI ÉRZELMI ZAVAROK MŰVÉSZETTERÁPIÁS MEGKÖZELÍTÉSE

A TEROCART ACADEMY Egyesület meghívja a GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI ÉRZELMI ZAVAROK MŰVÉSZETTERÁPIÁS MEGKÖZELÍTÉSE című program résztvevőit arra az interaktív kiállításra, melyre június 8-án, pénteken, déli 12 órai kezdettel kerül sor a „Romul Ladea”  Képzőművészeti Líceum udvarán, Kolozsváron, a Dorobanților út 56 szám alatt.

EGY ORVOSI PROGRAM MŰVÉSZETI PROGRAMMÁ ALAKUL

KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS: KERÁMIA, RAJZ, FESTÉS,

VIDEO ÉS ANIMÁCIÓS FILMEK

2018 június – augusztus – Romul Ladea”  Képzőművészeti Líceum udvarán, Kolozsváron, a Dorobanților út 56 szám

„Festina lente – Siess lassan!”

Összehangoljuk a ritmusunkat a környezetünkben élőkkel

A GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI ÉRZELMI ZAVAROK MŰVÉSZETTERÁPIÁS MEGKÖZELÍTÉSE program a MOL a gyermekek egészségéért Románia és a MOL Közösségért Alapítvány támogatásával működik 2017 decemberétől 2018 augusztusáig. A résztvevők száma 52, hagyományos oktatásban részesülő gyerek és serdülő, életkor:    2-19 évesek. A kiválasztás feltételei között szerepel: mindkét nembeli, átlagos családban vagy atipikus, függőségekkel terhelt családokban illetve intézetben nevelkedő fiatalok; pszichomotorosan sérült vagy szociálisan sérülékenyebb réteghez tartozók; antiszociális vagy egyéb személyiségzavarra utaló jelek jelenléte.

A cél a porcelán megmunkálásában használt módszereket, hagyományos anyagokat és a szakmai jártasságot felhasználva elősegíteni a szakmai és szociális beilleszkedést, figyelembe véve az életkort a tevékenységek nehézségi fokának megállapításában.

A művészi vizualizálás feleleveníti a traumatikus élményeket,  azok újra átélése nélkül. A résztvevők önállóan létrehozták azokat a képeket, amelyek segítségével kapcsolatba lépnek környezetükkel és rendezik, átformálják azt, szabadon választva azt a módot, ahogyan megélik, kimutatják érzelmi reakcóikat.

A program egyediségét a művészetterápiában újonnan felhasznált eszköz adta: egy multimédiás felszerelés, amellyel 3D-s holisztikus beavatkozás hajtható végre, segtségével vizualizálható a szülő és gyerek illetve a gyerek és környezete közötti kapcsolat, megmutatható az a mód, ahogyan a gyerekeket befolyásolja a szülők valóságérzéklése, az a szülői kép, ami kiformálódik az őket körülvevő világról, a családi, szociális és környező valóságról, a vélt vagy valós veszélyekről.

A program változásokat indít el a résztvevőkben, csökkenti a szorongásszintet, a tévedéstől való félelmet, így hozzájárul az életminőség javulásához, a szociális környezet javulásához, megcélozva az erőszak, a bűncselekmények és az iskolaelhagyás  csökkentését. Kifejleszti a munkához való hozzáállás változását, segít felfedezni új, hatékonyabb szabadidős  tevékenységek lehetőségét. A művészeti-kulturális nézőpont és a megfelelő módszertani elemek segítségével a résztvevők bevonódtak, értékesítették kreatív adottságaikat a képzőművészetek terén.

A program fenntartható mert a résztvevők önként kapcsolódnak be az alkalmazkodási képesség fejlődését eredményező foglalkozásokba. A művészetterápiás foglalozásokon megszerzi a környezettel való hatékony bánás képességét, a kompetencia érzését. A szülők kérésére, egyes résztvevőknek egyéni találkozásokat is biztosítottak, terápiás üléseken vettek részt és szülőkkel tartott pszichoedukációs megbeszélések zajlottak. A hozzátartozók kérték a művészet-, játék- és foglalkozásterápiás ülések jövőbeli folytonosságát. Szeretnénk követni a célcsoport jövőbeli fejlődését, beleértve a foglalkozások folytatását is. A jövőbeli terápiát és a mentális szakemberekkel folytatott egyéni megbeszéléseket a Kolozsvári Sürgősségi Gyermekkorház Mentális Egészségközpontja biztosítja.

A folyamatos kommunikációt a programban résztvevő szakemberek és a szülők, oktatók illetve a művészet-terápia, foglalkozási és játékterápia iránt érdeklődők között nyilvános oldalunk biztosítja: https://www.facebook.com/pg/Terocart-Academy.

A Terocart Akadémia Egyesület tervezi egy ismertető füzet megjelenését, amely az augusztusban záródó program teljes tevékenységét mutatja be, ezzel is elősegítve a művészeti oktatás, a kreatív/művészetterápia, a foglalkozás- és játékterápia alkalmazását.

A program szervezésében és levezetésében részt vevő bővített csapat:

Terocart Academy Egyesület

Dr. EMILIA CHIRILĂ – képzőművész, művészetterapeuta, képzőművészetek doktora (oktatás/ művészetterápia), Képzőművészek Szövetségének tagja, NGO Nemzetközi Kerámia Akadémia tagja (kapcsolódik az UNESCO-hoz, Genfhez,Svájchoz), szerző és projekt koordinátor, a művészetterápiában, foglalkozás-terápiában és játékterápiában  használt porcelán formák megalkotója, a „Festina lente – Siess lassan!” kiállítás kurátora.

Dr. DANIELA LAURA CÂMPEAN –gyermekpszichiátriai és gyermekneurológiai főorvos, az orvostudományok doktora, Kolozsvári Sürgősségi Gyermekorház Mentális Egészségközpontja részlegének vezetője

Dr.DRĂGAN- CHIRILĂ DIANA – multimédia művész, a képzőművészetek doktora, egyetemi lektor a Képzőművészetek és Design Egyetemen illetve a Babes – Bolyai Tudományegyetemen, a “Jelen illuziója” installáció megalkotója – biztosítja a háromdimenziós, interaktív részvételt animációs technikák és  filmes-videós alkotásokkal

RAMONA SAPLACAN (szülő), ügyvéd, szociálpedagógus – a tevékenységek jogi felelőse

“Romul Ladea” Képzőművészeti Líceum

ZMICALĂ GAVRILA vezető tanár, keramikus

DRACEA DIANA tanár, keramikus

CORINA HANC – SNI osztály utazótanára

DIANA PATRASCU  önkéntes III. éves pszichológus hallgató, BBTE

“Licurici” bővített  programmal működő Óvoda

MADARAS KATALIN önkéntes pszichológus, Academy Terocart Egyesület munkatársa

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × two =